Yoga therapie voor vrouwen in de wisseljaren

Ik heb me gespecialiseerd om yoga te geven voor vrouwen in de Wisseljaren. De Wisseljaren lijkt voor mij een groot mysterie waar niet veel over te lezen is. Het lijkt soms wel een taboe, terwijl het een belangrijke levensfase is. Rond mijn 40e jaar werd ik zelf benieuwd naar de Wisseljaren die voor me lagen en heb me hierin verdiept, ook om klachten te voorkomen en goed voorbereid te zijn. Het bleek een boeiende reis waarin ik veel heb geleerd, er is zo veel wat je kunt doen om klachten te voorkomen, en de nieuwe fase beter te kunnen accepteren!

De Wisseljaren zijn de jaren voor, tijdens en na de zogenaamde menopauze. Al zo’n 5 tot 10 jaar voor de menopauze (dat is het moment waarop de menstruatie is gestopt) kunnen vrouwen al te maken krijgen met hormoon veranderingen. Gemiddeld is dit al vanaf het 42e levensjaar. Er kunnen dan diverse klachten optreden, zoals opvliegers, nachtzweten, somberheid, stemmingswisselingen of klachten op psychisch vlak. Het is een bijzondere periode, waarin je meer tijd krijgt voor jezelf. Deze periode kan ook een kans zijn om op te ruimen wat niet meer bij je past. Het kan confronterend zijn én verrijkend.

Tijdens de overgang neemt het Yin af. Yin staat voor koelte en rust. Yang staat voor warmte en actieve energie. Dat kan verklaren waarom er opvliegers en (nachtelijk) zweten kan ontstaan. Er zijn manieren om je hormonale veranderingen meer in balans te krijgen en te houden.

Door Yin yoga toe te passen bijvoorbeeld. Yin yoga is een rustige vorm van yoga wat vooral gericht is op het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Yin yoga richt zich vooral op statische houdingen die 3-5 minuten aangehouden worden. Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door gebruik te maken van yoga props zoals bolsters, blokken en kussentjes. Je leert jezelf ontdekken als je langere tijd in een houding zit of ligt. Je moet naast het fysieke, ook mentaal los kunnen laten. Je gaat als het ware door verschillende lagen heen naar je eigen kern. Het is een therapeutische vorm van yoga.

Naast de Yin yoga kan ik je ook ondersteunen met hormoonyoga, dat is een dynamische yoga serie, die je thuis dagelijks kunt toepassen. Deze methode is ontwikkeld door Dinah Rodriques, en heb ik geleerd van Maria den Hartog. Zij heeft de methode van Dinah zelf geleerd. Tijdens de opleiding Yoga en Hormonen in de Wisseljaren van de Vrouw heb ik veel geleerd over voeding, Ayurveda, Chinese geneeswijzen en de spirituele lagen van deze levensfase.

Graag help ik jou in deze fase van je leven! Samen kunnen we kijken wat het beste bij je past.

We kijken naar je hulpvraag en wensen. Ik maak vervolgens een op maat gemaakt programma. Samen voeren we dit programma uit waarin ik je ondersteun. Jouw persoonlijke proces is hierin het belangrijkste. Na de sessie praten we na met een kop thee en krijg je de hand-out mee naar huis. Natuurlijk kun je ook meerdere keren komen.

CONTACTGEGEVENS

Email : sako74@zeelandnet.nl
KvK : 60531177
Tel : 06-47696346
IBAN : NL31 INGB 0792 8254 70

Vul hier het contactformulier in